Mer om sorg

Mer om sorg


Vad är sorg egentligen?

Sorg är en helt normal och naturlig känslomässig reaktion på en förlust av något slag, en del av livet. Det är alla de motstridiga tankar och känslor som våra förluster ofta väcker inom oss. Sorg är en individuell upplevelse men ofta förknippas den med dödsfall och skilsmässor. Men sorg kan utlösas av en rad olika förluster och förändringar som vi kanske inte direkt tänker på. Exempelvis relationsproblem, övergrepp av olika slag, olycka, sjukdom, att förlora ett husdjur eller att livet inte blev som du tänkt dig.


Vanliga sorgreaktioner

Vanliga reaktioner när du drabbas av sorg är en känsla av bedövning, sömnen blir oregelbunden, humörsvängningar, matvanorna förändras, koncentrations-svårigheter och energiförlust. Hur reaktionerna ser ut i praktiken är väldigt individuellt och varierar även hos varje enskild person över tiden. Att sörja följer inte en tidsbestämd process utan är snarare ett flöde som böljar fram och tillbaka. Ena dagen kan det kännas riktigt okey för att sedan ramla tillbaka i sorgen. Och det är inte tiden i sig som gör att sorgen läker, utan vad du gör under tiden.


Hur läker man ett brustet hjärta?

De flesta av oss har svårt att hantera sorg, både egen sorg och när någon i närheten drabbas. Det är inte så konstigt eftersom vi aldrig får lära oss hur vi ska handskas med det. Vi har inte kunskap om hur man gör när man förlorar något eller hur man gör ett sorgearbete. Vi har blivit socialiserade till att försöka lösa alla våra problem med hjälp av intellektet, något som är fullständigt omöjligt när det gäller sorg. Huvudet är fel verktyg för att läka ett brustet hjärta.


Den som bär på sorg möts ofta av att människor inte vet vad de ska säga, de är rädda för känslor, lyssnar inte, byter samtalsämne, ger råd på ett intellektuellt plan, de vill inte prata om det svåra som hänt. Du kanske själv har hört uttryck som "tiden läker alla sår, var stark, ersätt förlusten, håll dig sysselsatt eller släpp taget och gå vidare". Något vi sannolikt skulle göra om vi bara visste hur. Inte minst uttrycket "tiden läker alla sår" är en myt som får oss att tro att vi kommer att må bättre bara vi låter tiden gå. Jag väntade själv i 25 år utan att må bättre, tvärtom fördjupades smärtan innan jag gjorde något åt den.


Bemötandet från andra gör ofta att den som bär på sorg börjar hålla färgen utåt och säga att allt är bra, fast det inte alls är det. På det sättet uppmuntrar omgivningen omedvetet den sörjande att agera som om sorgen hade läkt. Samtidigt som sörjande människor vill och behöver bli hörda.

- Det kändes som om jag höll på att drunkna inom mig själv - efter sorgbearbetningen fick jag ro. Tack!

Tillfälliga lättnader

Istället för att bearbeta sorgen kan det vara enkelt att ta till tillfälliga lättnader i tron att vi är på rätt väg eftersom det finns djupt rotat i oss att lagra känslomässig energi felaktigt inom oss. Några exempel på tillfälliga lättnader är mat, shopping, alkohol, psykofarmaka, sex, arbetet, träning och ilska. Handlingar som i sig själva inte är skadliga, men när de görs av fel anledning kan de bli det. Att shoppa eller ta psykofarmaka bearbetar inte den känslomässiga smärta som förlusten orsakat.


Kurs i sorgbearbetning >>>

FÖRSTA SIDAN - OM MIG - COACHING - MINDFULNESS - SORGBEARBETNING - KURSER & FÖRELÄSNINGAR - KONTAKT


Copyright © All Rights Reserved ACA-Coaching

Delar av materialet har Copyright © Sv:a Institutet för Sorgbearbetning


www.acacoaching.se

info@acacoaching.se


Besöksadress - Fasanvägen i Nykvarn och Luntmakargatan i Stockholm

Det handlar om att växa som människa