Sorgbearbetning


Sorgbearbetning

- för privatpersoner och företag -


Du kan inte göra något åt det som redan hänt, men din framtid kan du påverka. Har du varit med om svåra förluster som fortfarande skaver är sorgbearbetning en kraftfull metod som hjälper dig att släppa taget om det som tynger dig och gå vidare i livet. Det finns hjälp mot smärtan.


Fem anledningar att göra en sorgbearbetning

  • Du identifierar det som är ofullständigt inom dig och sätter ord på tankar och känslor
  • Du förlöser smärtan och fullbordar den känslomässiga kommunikationen
  • Du släpper taget om smärtan
  • Du försonas med det som varit och kan gå vidare och leva i harmoni trots svåra förluster
  • Du kommer alltid att bära med dig kunskapen om sorg och kan bemöta andra som drabbas på ett bra och naturligt sätt.- Det är allt för vanligt att människor bär på gamla förluster som begränsar och gör att du inte lever fullt ut. Du kommer inte riktigt vidare, lite som ett gammalt skavsår som aldrig vill läka. Jag har själv gjort många bearbetningar och vet verkligen hur verksamt programmet är, något jag varmt rekommenderar. Skulle även önska att unga människor fick lära sig mer om förluster - för en sak vet vi - alla möter vi dem, om än på olika sätt.Det finns hjälp mot smärtan

Sorg är en naturlig reaktion med känslor, tankar och även fysiska reaktioner som kan utlösas av en rad olika förluster och förändringar. Vi förknippar ofta sorg med dödsfall, men du kan uppleva sorg vid många olika förluster till exempel vid relationsproblem, sjukdom eller att livet inte blev som du tänkt dig.


En svår förlust innebär alltid stora förändringar där både egna och gemensamma drömmar och förhoppningar om framtiden spricker. Vi vet att vi får lära oss att leva med saknaden men när du fastnar i sorgen och något ligger kvar och skaver beror det nästan alltid på att något känslomässigt är okommunicerat.


Med hjälp av sorgbearbetning utforskar du relationen och identifierar vad som är ofullständigt, tar reda på alla känslor och tankar som är okommunicerade för att sedan sätta ord på dem och kommunicera.


På det sättet förlöser du smärtan, läker sorgen och kan känna en slags frid. Både min egen och andras erfarenhet visar att sorgbearbetning hjälper dig att försonas med det förflutna. Du får ny energi och lust igen men också en ärligare och öppnare relation både till dig själv och andra.


Läs gärna mer om sorg längre ned på sidan.
Kurs i sorgbearbetning

Kursen är ett väl beprövat program för dig som vill bearbeta smärtan som olika förluster orsakat, för att få känslomässig läkning och gå vidare. Du kan välja om du vill träffas personligen eller digitalt.


Som någon sa "tiden bygger inga hus, det är jobbet som gör det" - så ta vara på ditt liv som pågår nu och sök hjälp mot smärtan, den finns. 


A. Kurs i sorgbearbetning

Du gör din egen sorgbearbetning och får verktyg för att komma igenom din sorg så att du kan gå vidare i livet och hitta glädje och mening igen.


Upplägg och pris:

8 ggr under ca 8 veckor plus 1 uppföljning, 55 min/gång, vid uppstart ca 90 min.

Mellan varje kurstillfälle behöver du cirka två timmar för hemuppgifter. När vi ses går vi igenom dina uppgifter och samtalar utifrån dem. Efter avslutad kurs har vi ett uppföljningssamtal. 6 400 kr.          


Det här ingår:

  •         8 veckors sorgbearbetning 
  •         Ett uppföljningssamtal efter ca två månader
  •         Personlig vägledning
  •         Bok "Sorgbearbetning" och övningar - Provläs gärna boken här
  •         Support och stöd av mig under hela kursen


Kursstart: När du är redo - via telefon/digitalt eller i Nykvarn.Ge dig själv en nystart - det finns hjälp mot smärtan.

B. Endast uppläsning, sista steget

Du kan göra kursen helt på egen hand, även om det behövs ännu lite mer disciplin. Men när du kommer till sista tillfället, 8e gången, behöver du träffa en utbildad sorgbearbetare för att fullfölja den sista delen tillsammans.


Pris:

1 200 kr. Om du har gått kursen hos mig och vill göra fler bearbetningar på egen hand och endast göra sista steget är priet 800 kr/gång.Priserna är inklusive moms för privatpersoner och exklusive moms för företag. Rabatt 10 procent när vi ses i Nykvarn eller via telefon/digitalt.

Du betalar i förskott, säg till om du vill dela upp betalningen, inga extra avgifter tillkommer.

Bokning/avbokningsinformation >>>Läs mer om sorg


Vad är sorg egentligen?

Sorg är en helt normal och naturlig känslomässig reaktion på en förlust av något slag, en del av livet. Det är alla de motstridiga tankar och känslor som våra förluster ofta väcker inom oss. Sorg är en individuell upplevelse som ofta förknippas med dödsfall och skilsmässor. Men sorg kan utlösas av en rad olika förluster och förändringar som vi kanske inte direkt tänker på. Exempelvis relationsproblem, övergrepp av olika slag, olycka, sjukdom, att förlora ett husdjur eller att livet inte blev som du tänkt dig.


Vanliga sorgreaktioner

Vanliga reaktioner när du drabbas av sorg är en känsla av bedövning, sömnen blir oregelbunden, humörsvängningar, matvanorna förändras, koncentrationssvårigheter och energiförlust. Hur reaktionerna ser ut i praktiken är väldigt individuellt och varierar även hos varje enskild person över tiden. Att sörja följer inte en tidsbestämd process utan är snarare ett flöde som böljar fram och tillbaka. Ena dagen kan det kännas riktigt okey för att sedan ramla tillbaka i sorgen. Och det är inte tiden i sig som gör att sorgen läker, utan vad du gör under tiden.


Hur läker man ett brustet hjärta?

De flesta av oss har svårt att hantera sorg, både egen sorg och när någon i närheten drabbas. Det är inte så konstigt eftersom vi aldrig får lära oss hur vi ska handskas med det. Vi har inte kunskap om hur man gör när man förlorar något eller hur man gör ett sorgearbete. Vi har blivit socialiserade till att försöka lösa alla våra problem med hjälp av intellektet, något som är fullständigt omöjligt när det gäller sorg.

Huvudet är fel verktyg för att läka ett brustet hjärta.

Den som bär på sorg möts ofta av att människor inte vet vad de ska säga, de är rädda för känslor, lyssnar inte, byter samtalsämne, ger råd på ett intellektuellt plan, de vill inte prata om det svåra som hänt.

Du kanske själv har hört uttryck som "tiden läker alla sår, var stark, ersätt förlusten, håll dig sysselsatt eller släpp taget och gå vidare".

Något vi sannolikt skulle göra om vi bara visste hur. Inte minst uttrycket "tiden läker alla sår" är en myt som får oss att tro att vi kommer att må bättre bara vi låter tiden gå. Jag väntade själv i 25 år utan att må bättre, tvärtom fördjupades smärtan innan jag gjorde något åt den.


Bemötandet från andra gör ofta att den som bär på sorg börjar hålla färgen utåt och säga att allt är bra, fast det inte alls är det. På det sättet uppmuntrar omgivningen omedvetet den sörjande att agera som om sorgen hade läkt. Samtidigt som sörjande människor vill och behöver bli hörda.


Tillfälliga lättnader

Istället för att bearbeta sorgen kan det vara enkelt att ta till tillfälliga lättnader i tron att vi är på rätt väg eftersom det finns djupt rotat i oss att lagra känslomässig energi felaktigt inom oss. Några exempel på tillfälliga lättnader är mat, shopping, alkohol, psykofarmaka, sex, arbetet, träning och ilska. Handlingar som i sig själva inte är skadliga, men när de görs av fel anledning kan de bli det. Att shoppa eller ta psykofarmaka bearbetar inte den känslomässiga smärta som förlusten orsakat.

Empatiskt och tryggt

"Det är helt naturligt att känna smärta och sorg och alla vet att det tar tid, för hur skulle det kunna vara på något annat sätt, när livet förändras på sätt vi inte anar. Men om du fastnat i det smärtsamma och det som varit och inte har ork eller energi att leva ditt liv, då är det klokt att söka hjälp för att komma vidare. Du kommer att bemötas med stor empati och jag kände mig alltid så trygg trots att jag lättade på mitt tunga bagage. Det kändes som om jag höll på att drunkna inom mig själv - efter sorgbearbetningen fick jag ro. Tack Agneta!


FÖRSTA SIDAN            COACHING          MINDFULNESS          SORGBEARBETNING          OFFICIANT          OM MIG & KONTAKT
Copyright © All Rights Reserved ACA-Coaching


www.acacoaching.se

info@acacoaching.se


Besöksadress - Fasanvägen i Nykvarn och Luntmakargatan i Stockholm