Officiant


Borgerlig officiant


Som borgerlig officiant leder jag begravningsceremonier när ni väljer

en skräddarsydd begravning helt utifrån egna önskemål.Ett vackert sista farväl

Begravningen är en viktig ceremoni när någon i ens närhet dör, att få ta ett sista farväl.


Alla som vill kan välja en borgerlig begravningsakt, oavsett vilken tro man har eller om man inte tillhör något samfund alls.


Möjligheterna med en borgerlig begravning är oändliga och går att skräddarsy så att det blir så som den avlidne önskat sig, eller som ni anhöriga önskar. Det viktiga är att det blir ett värdigt och fint minne av den avlidne som ni kan bevara för alltid.


En skillnad med borgerlig begravning jämfört med kyrkliga ceremonier är att man talar mycket mer om personen och hur den dödes liv varit, roliga händelser i stället för vad som händer efter döden. 


Det finns inga officiella krav på en borgerlig officiant och du kan välja en nära vän eller anhörig som officiant exempelvis. Fördelen att välja en "neutral" officiant är att du som anhörig kan fokusera på att ta farväl och på att bearbeta sorgen.Så här kan en begravningsceremoni se ut

 • Musik spelas medan deltagarna intar sina platser - ofta väljs lugn och rofylld musik, men välj gärna musik som den avlidne uppskattade för att påminna om personen. 
 • Inledningsord - jag hälsar alla välkommen och inleder med några ord eller läser en dikt.
 • Musik - ett musikstycke eller solosång, det väljer ni själva.
 • Minnesord - jag läser minnestalet som du godkänt. Det beskriver viktiga händelser och hur den avlidne levt sitt liv. Om någon av er vill säga några ord går det också alldeles utmärkt.
 • Musik spelas - de som vill kan nu gå fram till urnan/kistan och ta ett sista farväl och lägga en blomma om man vill.
 • Slutord - jag avslutar med några korta ord.
 • Musik spelas - uttåg ur lokalen.
 • Nu är ceremonin slut och vi lämnar platsen för eventuell grav- eller urnsättning.


Tänk på att du kan ändra och få det sista farvälet precis så som du önskar.Det här gör jag som officiant

 • Jag håller i själva begravningsakten och har samma roll som prästen har vid en kristen begravning. 
 • Planeringen är A och O, så ju tidigare vi träffas, desto bättre.
 • Tillsammans planerar vi hur ceremonin ska utformas för att skapa ett personligt farväl, vad som ska hända och när. Du kanske önskar ett speciellt tema som den avlidne hade som intresse i livet, speciell klädsel eller annat. 
 • Jag skriver minnestalet utifrån vad du som anhörig berättar, viktiga händelser, roliga minnen och hur den avlidne levt sitt liv. Du får se och godkänna talet i god tid innan begravningen.
 • Du får också välja dikter, musik och annat som du vill ha med.
 • Vid själva akten möter jag gästerna i entrén.Med stor personlig erfarenhet av många förluster vet jag hur viktigt det sista farvälet är. Därför är min mission som officiant att du ska känna dig trygg hela vägen och att det ska bli så som ni önskar. Att vara i sorg innebär ofta att man inte alltid är lika rationell som vanligt. Därför är det ofta vanligt att man kommer på att man vill ändra musik, lägga till något i talet eller annat - med god planering finns jag där för att stötta och göra allt för att det sista farvälet ska bli ett vackert och värdigt minne att bära.Vill du ha hjälp att skriva ett tal?

Vill du ha hjälp med att skriva ett tal för det sista farvälet som du själv läser upp är du också välkommen att höra av dig - kontakta mig.


Sorgbearbetning - hjälp vid förlust

Vill du veta mer om sorg och sorgbearbetning kan du läsa mer här.


Tårar är ord från hjärtat

som munnen inte klarar av att säga.


  FÖRSTA SIDAN            COACHING          MINDFULNESS          SORGBEARBETNING          OFFICIANT          OM MIG & KONTAKT
  Copyright © All Rights Reserved ACA-Coaching


  www.acacoaching.se

  info@acacoaching.se


  Besöksadress - Fasanvägen i Nykvarn och Luntmakargatan i Stockholm